Продукти

Четири бързи съвета за откриването на скрити камери

Четири бързи съвета за откриването на скрити камери

Чувствате, че някой Ви следи и наблюдава? Дали е просто параноя или някой наистина Ви шпионира и нарушава личното Ви пространство? В хотел сте и се притеснявате, че някой може да запише интимни моменти от Вашия престой там?

В настоящата статия ще разгледаме няколко прости начина по които можете да разберете, дали опасенията Ви се базират на факти или просто сте изнервени и няма за какво да се безпокоите.

С развитието на технологиите, шпионската техника стана изключително достъпна и с минимални размери. Например, погледнете това подслушвателно устройство, то е с размери 35х20х2 мм и може да записва видео, звук и се активира/деактивира от разстояние.

И горното е просто пример, скритите камери могат да бъдат поставени в най-различни предмети и да бъдат с още по-малка форма. На практика, няма нещо, което да не може да бъде модифицирано, така че да Ви записва без Ваше знание - будилници, флашки, ръчни часовници, дистанционни за кола и каквото още се сетите.

Съвет 1 - Използвайте детектор за откриване на безжични скрити камери и подслушватели

RF (Radio frequency) детекторът на сигнал може бързо да провери и засече наличието на скрити камери, които предават с безжична връзка от помещението, в което се намирате. Има най-различни видове бъг детектори, ето защо трябва да сте сигурни, че използвате подходящия за този случай, т.е. такъв който засича честотите, в които предават безжичните камери - 900 MHz, 1.2 GHz, 2.4 GHz и 5.8 GHz.

При използването на детектора не забравяйте да отстраните всякакъв източник на сигнал и бавно да обходите абсолютно всяка част на помещението сканирайки с детектора. И когато откриете някакъв източник на сигнал, уверете се, че това не е просто забравен рутър излъчващ wifi сигнал.

В долното видео може да видите колко лесно се работи с един такъв детектор:


Съвет 2 - използвайте детектор засичащ обективи на скрити камери

За разлика от детекторите засичащи само сигнал, съществуват и такива, чрез които можете да видите обективите на скритите камери. Те са особено полези за откриването на скрити камери, които работят автономно и не излъчват сигнал. На практика, устройството притежава специално червено стъкло и диоди, които осветяват със специална светлина, така че когато погледнете през него е много лесно да видите обектива на скритата камера, ако разбира се тя не е поставена зад дебело стъкло или прозрачна пластмаса.

Скритата камера изглежда по този начин:


Съвет 3 - огледайте се за подозрителни следи в помещението

Колкото и да се чисти едно помещение, за кратък период от време в него е нормално да се натрупа прах. Когато някой проникне неоторизирано в помещението и постави наблюдаваща техника, може да остави следи за присъствието си. За това проверете помещението за следи в прахта натрупана по различни предмети, дали има паднала мазилка или боя от някоя от стените, дали си личи някаква манипулация в осветителните тела.

И най-важното, за да знаете от къде да започнете проверката, поставете се на мястото на евентуалния шпионин и помислете как бихте монтирали камерата или къде бихте сложили подслушвателното устройство, за да заснемете или да чуете най-добре, това което искате да заснемете и чуете.

Съвет 4 - Огледайте предметите в помещението за подозрителни дупчици

Съвремените скрити и мини камери имат обективи с големина от няколко милиметра, така че е добра идея да огледате предметите в стаята и стените й за подозрителни дупчици, и черни точки по корпуса им, тъй като от там може да дебне обектив на скрита камера. Подобни дупчици се засичат добре и чрез физически допир, т.е. опипване на предметите. Ако при подобно оглеждане попаднете на нещо подозрително, използвайте инструментите от 1) и 2), за да се уверите, че наистина става въпрос за скрита камера.

С горната статия не претендираме за изчерпателност на темата, тъй като тя е доста обширна, но смятаме, че прочитайки я ще можете сами да се предпазите от нежелано заснемане. Ако имате някакви въпроси, не се притеснявайте да ги зададете чрез телефонно обаждане или чрез безплатната онлайн консултация в нашия сайт.

Диверсант Публикувано от Диверсант

Всичко за шпионската техника, набюдението и следенето

Ако статията Ви е харесала, споделете я с приятелите си:

коментар към "Четири бързи съвета за откриването на скрити камери"