Как да разберем, че мобилният ни телефон се подслушва

откриване на подслушватели

Подслушването на мобилни телефони не е от вчера, но определено през последните десет години стана изключително достъпно и масово. Телефоните са част от ежедневието ни, буквално не можем без тях, дори ги взимаме със себе си и на най-интимните места. Нещото, което повечето хора не знаят е, че вече е изключително лесно и достъпно някой да “зомбира”, т.е. да зарази смартфона им с шпионски софтуер. С това човекът, инсталирал софтуера получава пълен контрол над съответния телефон и може да извлича от него всякаква информация. В следващата поредица от статии ще разгледаме подробно как става това, а за момента само ще споменем, че въпросните програми могат да бъдат намерени на повече от достъпни абонаментни цени от няколко десетки лева на месец. Нещата, за които най-вероятно, са мечтали няколко поколения специалисти занимаващи се с шпионаж, благодарение на днешните технологии, са въпрос единствено на желание и няколко натискания на “next” и “install”.

В тази статия ще разгледаме единствено метода за подслушване чрез шпионски софтуер, но не трябва да се забравя, че телефонните Ви разговори могат да бъдат прихванати чрез специална техника или да имате хардуерен бъг в телефонния апарат.

Както вече споменахме, шпионските софтуери станаха изключително достъпни през последните няколко години. Разбира се, повечето от тях изрично информират клиентите си за това за какво имат право да ги използват, но винаги има злонамерени хора, които не се интересуват от правилата. Софтуерите от подобен тип не са забранени за продажба никъде по света, но в САЩ се правят стъпки в тази посока. Преди няколко месеца ФБР арестува собственика на едно от най-популярните приложения StealthGenie (вече не съществува) и се говори, че ще му бъдат подвигнати сериозни обвинения за разпространението на spyware. Не е известно в ЕС да се е случило нещо подобно, като продажбите си продължават.

Нека първо се спрем на видовете мобилни телефони, които могат да бъдат заразени с подобен софтуер – това са практически всички видове мобилни телефони, като разликата е единствено в това дали биха работили някои от функциите на съответното приложение. Най-важното, което трябва да знаете относно общата работа на приложенията от този тип е, че те имат нужда от достъп до администраторско ниво, като това се нарича root (за Аndroid базираните телефони) и Jailbreak (за iOS), за да функционират добре. За Symbian и Windows mobile базирани телефони, това не е нужно.

Разбира се, тези приложения работят прикрито, те практически са невидими за обикновения и нищо неподозиращ потребител. Но въпреки това, ще изброим няколко неща, които биха индикирали наличието на подобна програма във вашия GSM апарат.

1. Телефонът загрява, т.е. батерията му загрява, докато не го използвате. Значи устройството работи и изпраща информация. Когато говорите по него, гледате клипове или правите нещо друго, е нормално батерията да загрява. Но ако загрява без причина – това е първият признак за инсталиран шпионски софтуер.

2. От известно време батерията на телефона Ви започва да се изчерпва много бързо. Това също е вероятен признак за наличието на програма, която работи на заден план, без да я забелязвате. Разбира се, не трябва да се паникьосвате, а трябва внимателно да анализирате ситуацията, тъй като капацитета на батериите на мобилните телефони се изчерпва с времето. Ако обаче, такава промяна е станала много рязка – трябва да имате едно наум.

3. Телефонът Ви постоянно търси и обновява местоположението си. Възможно е някой да събира данните от географското Ви местоположение в реално време, като е задал на апарата Ви да ги прехвърля към специална онлайн платформа. Това е едно от нещата, които изключително бързо източват батерията на апаратите.

4. Телефонът се забавя при изключване и въобще има странно поведение – рестартира се, забива, екранът му изгасва и се заключва без видима причина. Всичко това може да е сигнал за инсталиран и работещ шпионски софтуер, но също и за проблем с операционната му система.

5. Повишен интернет трафик – ако интернет трафикът Ви свършва необичайно бързо (обикновено мобилните оператори изпращат смс съобщение за това), това е сигурна индикация за наличието на шпионски софтуер. Това е така, защото всички тези програми събират разнообразна информация – записват разговори, правят снимки, събират пространствена информация, смъкват конктатите от телефона Ви и др., като после качват всичко това на интернет платформа откъдето инсталиралият софтуера има достъп до цялата информация.

Това са най-базовите признаци по които може да разпознаете, че телефонът Ви се подслушва чрез шпионски софтуер.

Най-лесният начин да предотвратите неоторизирано подслушване на Вашия телефон е като използвате нашите професионални продукти от секцията “Контрашпионаж”, с които може да разберете дали някой подслушва телефона Ви с шпионски софтуер.

Следва продължение…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *